Testvérvárosok

Edelénynek a svájci Worb, a németországi Bad-Sobernheim, a szlovákiai Szepsi és a lengyelországi Szilézia vajdaságában található Siewierz városokkal van testvérvárosi kapcsolata. A partnerkapcsolatokra jelenleg a delegációk évenkénti kölcsönös látogatása, az oktatási intézmények között kialakult kapcsolat, s a személyes kapcsolatok a jellemzők.

A legrégebbi a szlovákiai Szepsi településsel kialakított együttműködés.

Rolf Kehl A város címere

1997-től Bad Sobernheim-mel (Németország, Rajna-Pfalz tartomány) ápol kapcsolatokat Edelény.

Hans Georg Janneck
A város címere

1998-tól pedig a svájci Worb-bal alakult ki jó partneri viszony.

Peter Bernasconi
A város címere

2005. március 15-én kötött együttműködési megállapodást Edelény a lengyelországi Szilézia vajdaságában található Siewierz városával.

Zdzisław Banaœ

2000-ben, a millennium évében Edelényben került sor a partnerkapcsolatokat hivatalosan is dokumentáló megállapodás aláírására.

A kapcsolatok elsősorban az oktatási intézmények között fejlődnek ígéretesen.
Az Izsó Miklós Gimnázium és Szakképző Iskola jó együttműködést alakított ki a Szepsiben működő két tanítási nyelvű gimnáziummal és a worbi iskolával. 2003 nyarán vette fel a kapcsolatot az intézmény a lengyelországi Lublin líceumával.
Ugyancsak egy, a Worbhoz közeli Rüfenacht oktatási intézményével alakított ki nagyon eredményes együttműködést a Borsodi Általános Iskola.

A Bad Sobernheim-i iskolával a Szabó Lőrinc Általános Iskolának van kapcsolata.

Edelény 2001 tavaszán nemzetközi kiállítás keretén belül mutatkozott be Mainzban, a német Rajna-Pfalz tartományi fővárosában.
A németországi testvérváros segítségével kezdtük meg kialakítani a városi könyvtár német nyelvi részlegét.