Figyelemfelhívás rendkívüli időjárásra

Időjárási helyzet:

A számítógépes szimulációik továbbra is egyértelműen jelzik a hét közepén érkező sarkvidéki eredetű hideg levegőt. Az átlagosnál mintegy 8-12 fokkal hidegebb lesz a hét derekán, így a csúcshőmérséklet szerdán és csütörtökön néhol még az 5 fokot sem éri el.

Részletezve:

Az Adriai-tenger fölött kedden képződő mediterrán ciklon északi irányban haladva szerdára Magyarország fölé helyeződik át. Kedd késő estétől egészen csütörtök hajnalig ismétlődő, kiadós csapadékra van kilátás. A legtöbb csapadék (hozzávetőlegesen 20-40 mm) a Dunától keletre eső területeken várható.

A halmazállapotot tekintve zömmel eső lesz. Ugyanakkor kb 3-500 m felett, kiemelten a Mátrában és a Bükkben tartósan és intenzíven havazhat. Síkvidéken átmenetileg van esély a havazásra, elsősorban a szerdáról csütörtökre virradó éjszaka. Megmaradó hó síkvidéken nem lesz, akármilyen intenzíven is havazna, hiszen a talaj hőmérséklete bőven fagypont felett van. Azonban az 500 m feletti régiókban átmenetileg jelentős, néhol akár 10 cm-t is meghaladó hómennyiség halmozódhat fel, de itt is rohamosan olvadni fog a fagypont feletti talaj miatt. Ergo péntekre akár már a teljes mennyiség elolvadhat.

 

A hideg mellett szerda hajnaltól nagy területen viharossá fokozódó északi szélre van kilátás, jellemzően 60-85 km/h maximális lökésekkel. A 80 km/h körüli széllökésekre a Dunántúl nyugati megyéiben számíthatunk. Csütörtök estétől a szél veszít erejéből, ám a következő napokban is többfelé szeles időre van kilátás (50-70 km/h).