Jelképek

Edelény címere

Edelény város címere

Álló, háromszögletű, zöld színű katonai pajzs, amelyet arany kereszt oszt négy mezőre; az első mezőben arany szőlőfürt és hegyével lefelé forduló szőlőmetsző kés, a második mezőben arany F betű, a harmadik mezőben élével kifelé és hegyével lefelé fordított arany ekevas, a negyedik mezőben pedig arany ék és kalapács lebeg. A pajzs közepén vörös szívpajzs, amelynek mezejében kékkel fegyverzett arany sólyom lebeg. A pajzstartó az egyik oldalon arany cserfaág, a másik oldalon arany olajág. A pajzs alatt szalag lebeg EDELÉNY felirattal.

 

Edelény pecsétje

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár 00029. leltári szám alatt őrzi Edelény 1710-ből származó pecsétjét.

A sárgarézből készült 2,7 cm átmérőjű, nyelével együtt 6,6 cm magasságú pecsét nyomólapján homorú veretű csoroszlya (a gerendelyre az ekevas elé szerelt késszerű, éles vas; szántásnál az átforgatandó földszeletet merőleges irányban a teljes barázdamélységig átszeli) és szőlőfürt között ekevas és szőlőmetsző kés van. Körirata: EDELENI PECSET ANNO 1710.
A pecsétnyomó sárgaréz nyele átlyukasztva, díszes kiképzésű, hét lapra tagolt felírással: AZ / ÖZVEGY / DESINE / ÉS NAGY / ANDRÁS / CSINALTA / TAK